VITANOVA COACHING

HOE DAN?

Coaching is succesvol als je hierdoor in eerste instantie tot nieuwe inzichten komt en daaropvolgend ook van je coach de tools krijgt – kennis en methoden – om deze nieuwe inzichten in de praktijk te brengen en kan evalueren.

“Een goed gesprek kan ook al coaching zijn” zei mijn opleider ooit eens. En hier ben ik het mee eens maar alleen een goed gesprek is geen coaching. Om iemand echt te begeleiden tijdens zijn of haar reis naar de gewenste ontwikkeling is een goed gesprek de ingang tot coaching.

 

 

 

Nieuwe inzichten kunnen hieruit voortkomen: daarna is het noodzakelijk om deze inzichten en de nieuwe manier van denken en doen, die daaruit voort zal komen, vorm te geven en de coachee zich deze eigen te laten maken. Hiervoor maak ik gebruik van diverse technieken en interventies. Bijvoorbeeld ademhalings- of ontspanningsoefeningen zodat we op een diepere laag kunnen werken met NLP-oefeningen. Of systemisch werk zoals gezins- of familieopstellingen. En om je inzichten in je eigen doen en laten zichtbaar te maken, gebruik ik concepten en werkwijzen uit de Transactionele Analyse.

“Wat betekent dit nu eigenlijk allemaal en hoe kan je mij dan helpen?” vraag je je misschien af. Goeie vraag want dat is waar het uiteindelijk om gaat: wat ik ook vertel over methodieken en wat voor briljante vragen ik stel en hoe geweldig ik wel niet kan luisteren, betekent niks als je mij niet kent. Plan daarom hier je gratis oriëntatie gesprek in en kom een kopje koffie drinken.

Vragen die we behandelen kunnen zijn:

• Ik heb last van bepaalde mensen of in / bepaalde situaties maar wat kan ik zelf doen om daar geen last van te hebben?
• Hoe kan ik loslaten en verder gaan hoe ik wil?
• Hoe stel ik duidelijke grenzen, voor mijzelf en anderen?
• Ben ik wel gelukkig binnen mijn relatie, op mijn werk of in mijn rol?
• Ik heb het gevoel op een kruispunt te staan in mijn leven en hoe maak ik de beste keuze?
• Ik heb moeite mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik leren dit op een volwassen en gezonde manier te doen?
• Hoe moet ik verder nu mijn relatie over is?
• Hoe leer ik omgaan met verandering of verlies?
• Ik merk dat ik in bepaalde situaties reageer op triggers en dat beïnvloedt mijn reactie, hoe kan ik hier anders mee omgaan?
• Hoe kan ik effectiever communiceren?

De Diamant Theorie

Ik geloof dat je elke situatie, elk probleem of elke interactie met een ander kan zien als een diamant. Een geslepen diamant met al zijn talloze facetten waarbij elk facet staat voor een andere positie vanwaar de situatie of het probleem bekeken of benaderd kan worden.

Veel mensen bekijken slechts één kant van de diamant of misschien zelfs maar één of een paar van deze facetten. Ze staan op een vaste positie ten opzichte van het leven en gaan vervolgens vanuit dàt standpunt om met alles en iedereen. Ik twijfel er niet aan dat die manier ooit succesvol was maar vaak blijkt dat de manier, die ooit wel werkte, op een bepaald moment niet meer werkt. En dat kan heel goed de reden zijn dat je dit nu zit te lezen. 

Wat ik met mijn coaching bereik, is er voor zorgen dat je in staat bent om zoveel mogelijk van deze verschillende facetten te zien en te gebruiken; elk van deze verschillende posities geeft een andere kijk op datgene wat we voor ons hebben. Dit maakt dat de uitkomst hiervan ook steeds weer verschillend is. En we gaan net zolang door totdat we de juiste hebben gevonden.

Dit betekent níét dat je het overal maar mee eens moet zijn, integendeel zelfs. Dit betekent dat je IN STAAT moet zijn om situaties vanuit verschillende standpunten te benaderen. Zoveel mogelijk opties voor jezelf creëren om met diverse situaties om te gaan. Hoe meer opties je hebt hoe groter de kans is dat je er één tot je beschikking hebt die wel werkt in die situatie of met die bepaalde persoon.

Zoals ik al eerder zei, om dit voor elkaar te krijgen, maak ik gebruik verschillende methoden. Onder andere NLP en Transactionele Analyse zijn hier erg geschikt voor. Een andere manier om je bewust te maken van een andere zienswijze of een andere aanpak is systemisch werk. Het gebruik maken van gezins- of familieopstellingen is een andere prachtige en krachtige manier om je bewust te maken van de verschillende manieren hoe dezelfde situatie door verschillende mensen wordt beleefd.

 

Sebastiaan C. Nieuwland

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van interessante informatie, tips en acties!

You have Successfully Subscribed!