sebastiaannieuwland.nl
“Ja, dat is gewoon m’n eerste gedachte”

Inderdaad. Maar wat is je tweede?

Volg @sebastiaannieuwland.nl

Vaak is je eerste gedachte, of reactie, er eentje vanuit je “script” of vanuit je triggers: een gedachte (die een reactie triggert) die bijna vanzelf gebeurt. Maar is die wel altijd passend en terecht voor de situatie?

Als je eerste gedachte er één is waarin je boos, bang of bedroefd bent kan dat een aanwijzing zijn dat je reageert vanuit je triggers. Het is een gedachte vanuit je automatische piloot: aangeleerd gedrag vanuit een bepaalde overtuiging.

Stel je wordt altijd overdreven boos als iemand een grapje maakt omdat je eerste gedachte is dat mensen je expres pijn willen doen. Maar als je er goed over nadenkt valt dat eigenlijk wel heel erg mee. Mensen maken gewoon geintjes over en tegen elkaar zonder dat ze daar iets slechts mee bedoelen. Maar misschien werd je vroeger gepest en triggert dat gelijk weer die oude gedachtes.

Of misschien heb je jezelf aangeleerd dat het beter is om maar stil te zijn en niks te zeggen. Dan merk je dat je in een vergadering altijd maar kiest om je mond te houden. Ook al wéét je dat jouw ideeën beter zijn! Want je eerste gedachte maakt je bang voor een eventuele reactie. Of andersom en heb je ooit aangeleerd om je altijd maar uit te moeten leggen en merk je dat, zodra iemand wat zegt, je behoefte hebt om maar te blijven praten en uit te leggen want je bent bang om niet begrepen te worden.

Maar is dat allemaal wel nodig? Klopt die eerste gedachte die je hebt nog wel? Of is het tijd om je overtuigingen eens te gaan herzien?

Ga vanaf nu eens opletten wat je tweede gedachte is en welke reactie je dan hebt. Misschien valt het allemaal wel onwijs mee. Misschien begrijpen mensen je juist heel goed nu.

Wat is jouw eerste gedachte? En je tweede?

In de Diamond Class leer je om niet zomaar alles te geloven wat je denkt en leer je dat er nog zoveel andere en veel betere manieren zijn om in het leven te staan. De volgende Class start in November. Check de website voor meer informatie of stuur me een DM.
#therapeut #denhaag #coachdenhaag #quotes #advies #idee #vitanovacoaching #autonomie #autopiloot #persoonlijkegroei

Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van interessante informatie, tips en acties!

You have Successfully Subscribed!